Het lanoliseren van een wollen overbroekje

Gepubliceerd op 24 maart 2022 om 09:59

In deze blog leggen wij je uit waarom veel ouders zweren bij een wolbroekje en hoe het lanoliseren in zijn werk gaat.

1) Wolbroekjes nemen een deel van het vocht op waardoor je kind minder snel doorlekt.

2) Wol heeft een zelfreinigende functie. Dit betekend dat je het broekje na de nacht uit kan hangen en dat hij 's avonds weer fris ruikt. Na ongeveer een maand gebruiken was je hem opnieuw en geef je hem weer een lanoline behandeling.

3) Wol is warmte regulerend. In de zomer voelt het koel aan en in de winter lekker warm.

4) Het wolbroekje op de foto is van popolini,  gemaakt van merinowol. Dit is een zachte wol soort die niet kriebelt. Het zit lekker zacht en ziet er bovendien megaschattig uit!

Wat is nou lanoliseren?
De wol van een schaap bevat een natuurlijk vet, dit noemen ze lanoline. Wanneer je je wolbroek een lanoline behandeling geeft wordt het wolbroekje waterdicht. 

Hoe werkt het lanoliseren?

1) Je doet een laagje kokend water in een emmer

2) Je gooit er een drupje afwasmiddel of baby shampoo in en een theelepel lanoline en roert totdat de lanoline helemaal opgelost is. Het water krijgt een melkachtige kleur. Voeg vervolgens koud water toe totdat het water lauw is.

3) Je doet de wolbroek binnenstebuiten in het water en zorgt dat het hele broekje onder water zit. Je laat het broekje 12 uur in het lanoline water.

4) Je haalt het broekje eruit en rolt hem in een handdoek om het ergste water eruit te wringen. Het broekje voelt vettig aan maar dit is de bedoeling. Vervolgens laat je hem drogen en dan is het broekje klaar voor gebruik! Gebruik je het wolbroekje voor het eerst, geef hem dan 2 keer een lanolinebadje om hem waterafstotend te maken.  Na het eerste badje van 12 uur maak je een nieuw badje en kan je het wolbroekje er gelijk weer inleggen. Hij hoeft dan niet eerst droog te zijn.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.